Lease 21 Wednesday 2024

Welke zaken zijn wel en niet inbegrepen bij financial lease?


news-thumb-image

Welke zaken zijn wel en niet inbegrepen bij Financial Lease?

Wanneer je als zelfstandig ondernemer besluit om ee auto te leasen, is financial lease een term die vaak voorbijkomt. Deze vorm van leasen kan gezien worden als een financieringsoplossing waarbij de leasemaatschappij voor jou de aanschaffing van de auto financiert.

Groot voordeel hierbij is dat je direct economisch eigenaar van de auto wordt en na de leaseperiode, na het voldoen van de slottermijn, ook juridisch eigenaar. Het is echter essentieel om te weten welke zaken niet inbegrepen zijn bij deze leasevorm, zoals verzekeringen, reparaties, wegenbelasting en soms ook de rente.

Aan de andere kant staan de fiscale voordelen, zoals het kunnen terugvorderen van BTW. Dit alles maakt het maandbedrag aantrekkelijk, mits je rekening houdt met de bijkomende kosten. Financial lease verschilt hiermee aanzienlijk van operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft en meer kosten inbegrepen zijn.


Belangrijke aandachtspunten bij financial lease

  • - Bij financial lease word je direct economisch eigenaar van de auto.
  • - Niet inbegrepen kosten: verzekeringen, wegenbelasting en onderhoud.
  • - Fiscale voordelen zoals BTW-teruggave en investeringsaftrek behoren tot de mogelijkheden.
  • - Er zijn geen kilometerbeperkingen, wat voor veel ondernemers een groot pluspunt is.
  • - Na de leaseperiode en betaling van de slottermijn ben je volledig eigenaar van het voertuig.
  • - Het maandbedrag is exclusief de kosten voor reparatie en regulier onderhoud.
  • - Ook startende ondernemers en ondernemingen met een negatieve BKR-notering kunnen vaak een financial leasecontract afsluiten.
Wat zijn de kenmerken van financial lease?

Als je interesse hebt in financial lease, is het cruciaal om de unieke kenmerken te begrijpen die deze leasevorm onderscheiden van andere soorten leasing. Financial lease werkt eigenlijk als een vorm van financiering die lijkt op het kopen op afbetaling maar dan voor bedrijven. Je geniet van het voordeel dat je direct economisch eigenaar bent van de auto, waardoor u aanmerking komt voor verschillende fiscale voordelen, zoals investeringssfafrek.


Wat houdt financial lease precies in?

Met financial lease financiert een leasemaatschappij het aankoopbedrag van een bedrijfsauto of -middel, terwijl de lessee verantwoordelijk wordt voor het leasebedrag. Dit leasebedrag bestaat uit een component aflossing en rente, wat maandelijks betaald moet worden over de gehele contractsduur. Het bijzondere hieraan is dat zodra het contract afloopt, en alle betalingen gedaan zijn, jij juridisch eigenaar bent van het voertuig.


Welke fiscale voordelen biedt financial lease?

De fiscale voordelen van financial lease zijn significant. Naast het feit dat je als eigenaar de mogelijkheid hebt om BTW terug te vorderen, kun je ook profiteren van investeringssfafrek. Vooral als jouw auto zakelijk gebruikt wordt, kan deze aftrek optellen tot aanzienlijke bedragen. De maandelijkse leasebedragen zijn, onder bepaalde voorwaarden, fiscaal aftrekbaar. Hoe je in aanmerking komt voor fiscale voordelen en de hoogte hiervan hangt af van jouw specifieke situatie en de aard van het geleasede goed. Uiteraard staan onze leaseadviseurs voor je klaar om je hier meer inzichten te geven.


Wat zijn de verplichtingen bij een financial leasecontract?

Naast het betalen van de maandelijkse kosten, ben je bij financial lease ook verplicht om zelf de kosten voor onderhoud, reparaties en verzekering te dragen. Dit kan impact hebben op de totale maandelijkse kosten die bovenop het leasebedrag komen. Ook is het belangrijk dat je je houdt aan de overeengekomen contractsduur, aangezien voortijdige beëindiging van het contract vaak financiële consequenties met zich meebrengt.ComponentBetekenis
Economisch eigendomLessee is direct economisch eigenaar en verantwoordelijk voor het voertuig
Fiscale voordelenInclusief BTW-teruggave en investeringsaftrek, afhankelijk van het gebruik van het voertuig
Maandelijkse kostenLeasebedrag inclusief aflossing en rente, exclusief onderhoud en andere kosten
ContractsduurVaste looptijd van het leasecontract waarbinnen het voertuig wordt afbetaald