Lease 19 Friday 2024

Wat onderscheidt financial lease van operational lease?


news-thumb-image

Wat onderscheidt financial lease van operational lease?

Als het gaat om het leasen van een voertuig, heb je diverse opties ter beschikking. Twee populaire vormen zijn financial lease en operational lease. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen financial lease en operational?

Bij financial lease van Hollandia Premium & Porsche Centrum kunt u bijvoorbeeld een prachtige Porsche Cayenne, een ultieme luxe SUV, leasen zonder dat u direct de volledige aankoopprijs hoeft te voldoen. Je wordt economisch eigenaar van de auto en de auto kan op de balans van jouw bedrijf geplaatst worden voor fiscale voordelen.

De flexibiliteit die geboden wordt bij deze leasevorm is bijzonder aantrekkelijk voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers. Wij bieden op maat gemaakte opties die het beste uit beide werelden samenbrengen.


Belangrijkste Inzichten

  • - Financial lease maakt jou economisch eigenaar.
  • - Operational lease laat de leasemaatschappij als eigenaar.
  • - De keuze voor de leasevorm heeft invloed op zowel jouw financiële situatie als fiscale voordelen.
  • - Hollandia Premium & Porsche Centre biedt flexibele leasevoorwaarden aangepast aan jouw behoeften.
  • - Door te kiezen voor financial lease, kun je de auto opnemen op de balans voor potentiele fiscale voordelen.


Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Bij het kiezen tussen financial lease en operational lease zijn er enkele essentiële verschillen die van invloed zijn op jouw onderneming en de wijze waarop je een auto zakelijk kunt leasen. Deze verschillen liggen vooral op het gebied van eigendom, kostenstructuur, en fiscale implicaties.


Financial lease

Financial lease is een vorm van leasen waarbij je voor de duur van het contract economisch eigenaar van de auto bent. Dit betekent dat de auto op jouw balans staat en dat je profiteert van fiscale voordelen zoals de investeringsaftrek. Bovendien biedt financial lease flexibiliteit in leasetermijnen, wat inhoudt dat je meer controle hebt over de betaalperiodes en aan het einde van de leaseperiode de auto kunt overnemen.


Operational lease

Operational lease daarentegen, biedt een vorm van gebruiksrecht van de auto terwijl de leasemaatschappij economisch eigenaar blijft. Bij deze leasevorm betaal je een vast bedrag per maand dat optioneel kosten zoals verzekering en onderhoud omvat. Je hebt dan niet te maken met een eventuele restwaarde.


Economisch eigenaar van de auto

Als je kiest voor financial lease, word je economisch eigenaar van de auto. Dit heeft als voordeel dat de auto als activa kan worden opgenomen op de balans van jouw onderneming, wat weer leidt tot potentiële belastingvoordelen.


Leasevormen

De keuze tussen de verschillende leasevormen hangt grotendeels af van jouw zakelijke behoeften en financiële voorkeuren. Als je bijvoorbeeld een occasion lease overweegt of een luxe auto wilt leasenvoor de lange termijn en met de bedoeling om eigenaar te worden, is financial lease vaak de betere optie.


Rente

Bij financial lease zijn de maandelijkse kosten veelal samengesteld uit afschrijving en rente. Het rentedeel kan fiscaal aftrekbaar zijn, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van financial lease. In tegenstelling, bij operational lease is rente meestal onderdeel van het totaalpakket, wat de maandlasten voorspelbaarder maakt maar minder fiscale voordelen biedt.

Bij Hollandia Premium & Porsche centre bieden we daarnaast ook halal lease aan, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over rente.


Lees alles over financial lease voor ondernemers in dit artikel


Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen financial lease en operational lease?

Wanneer men kiest voor een financial lease, springen enkele grootste verschillen in het oog ten opzichte van een operational lease. Vooral op het gebied van eigenaarschap en verantwoordelijkheden zijn de verschillen tussen financial lease en operational lease significant. Deze verschillen hebben zowel fiscale als operationele consequenties voor de leaser.


Verschillen tussen financial lease

Bij een financial leaseconstructie neemt degene die leaset de rol van economisch eigenaar op zich. Dit houdt in dat de auto op de balans van het bedrijf komt te staan. De leaser draagt de volle verantwoordelijkheid voor kosten voor onderhoud en eventuele reparaties, waarbij deze kostenposten voor eigen rekening komen. 


Leasemaatschappij

De rol van de leasemaatschappij verschilt aanzienlijk tussen de twee leasevormen. In een operational lease scenario blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. De leasemaatschappij draagt zorg voor veel van de operationele kosten, inclusief reparatie en periodiek onderhoud.


Reparatie en onderhoud

Binnen een operational lease liggen de kosten voor onderhoud en reparaties niet bij de leaser, maar zijn deze veelal opgenomen in het leasecontract. Dit kan zorgen voor minder verrassingen tijdens de looptijd van het contract. Bij financial lease daarentegen dient men zelf een reservering te maken voor deze potentiële uitgaven, aangezien deze voor eigen rekening zijn.


Economisch eigenaar van de auto

Als economisch eigenaar van de auto heb je bij financial lease de optie tot het afschrijven van jouw voertuig, welke ruimte biedt voor fiscale voordelen. Dit is een essentieel aspect dat bij een netto operational lease contract niet mogelijk is, omdat daar de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar blijft.


Afschrijven

Het vermogen om de leaseauto af te schrijven bij financial lease betekent dat er een mogelijkheid is tot het claimen van investeringsaftrek, wat resulteert in belastingtechnische voordelen. Bij operational lease wordt het voertuig gezien als een dienst waarvoor maandelijks wordt betaald en kan er geen afschrijving plaatsvinden op de balans van de leaser.